
COLOMBIA LUIS ANIBAL
Pink Bourbon
FARMÁŘ
Luis Anibal Calderon založil svojí kávovou farmu v roce 2005. Na farmě žije se svou ženou a třemi syny. V roce 2019 začal Luis na farmě sázet mezi kávovníky i stromy, aby snížil potřebu používat umělá hnojiva, ochránil půdu a zvýšil kvalitu své kávy. Jeho farma se jmenuje Finca Villa Betulia a leží v oblasti Acevedo v kávou proslulé Huile. Luis i nadále sází nové zajímavé a vysoce kvalitní odrůdy. Třeba v loni vysadil 2000 kávovníků odrůdy Yellow bourbon, 9000 Růžového bourbonu, 2000 Geishi a 1000 Tabi.
ODRŮDA
Růžový bourbon je kříženec jedné z nejrozšířenějších odrůd - Bourbonu a Typiky. Jde o velmi kvalitní odrůdu, která je poměrně vzácná a náročná na pěstování. Je poměrně náchylná na nemoci, které často ničí kávové plantáže. Výtěžnost keřů této odrůdy je průměrná. Kde opravdu vynikne, je kvalita v šálku. Od World Coffee Research má nejvyšší možné hodnocení 5/5. Tohle všechno se projevuje někdy až o desítky procent vyšší ceny, kterou dostane farmář. Zajímavé je, že díky vyššímu obsahu glukózy je táto odrůda velmi sladká a má často příjemné, hedvábné tělo.
ZPRACOVÁNÍ
Kávové třešně jsou nejdříve pečlivě ručně sbírány, aby se vyselektovali jenom ty dozrálé. Pak jsou fermentované anaerobně ve vodě, kde je udržovaná teplota po dobu 24hod. Potom se strojově odstraní dužina, zrna jsou promytá a rozprostřená na sušící “postele”, kde se suší do požadované vlhkosti. Výsledkem je úžasný chuťový profil po tropickém ovoci kiwi a liči, a sladkost a čokoládovost po brownies a kakaových bobech. Po zchladnutí je možné v kávě cítit nádech sladkého karibského rumu.
