COSTA RICA Joiner Alvarado & family
Caturra, Catuai
STORY
Výjimečná Kostarická káva, která totálně zastínila všechny ostatní. Připomíná nám chuťově fermentované kávy od těch nejdražších producentů káv na světe z Panamy. V chuti vás ohromí chuť té nejkvalitnější hořké čokolády jakou jste kdy měli. Nám to připomíná fermentované pražené kakaové boby nebo opravdu čokoládový brownie. Samozřejmě je káva i ovocná po přezrálých švestkách. Má příjemné a intenzivní tělo, které doplňuje chuť datlí. A na závěr ještě její “umami” minerální nádech. Opravdový zážitek!
KRAJINA
Díky neúnavným inovacím, obrovskému množství odrůd kávy, rozsáhlým technickým znalostem a pozornosti věnované produkci kávy je Kostarika jednou z nejvyspělejších, kávu produkujících, zemí ve Střední Americe. Kostarika se také stala světovým lídrem v “traceability” (dohledání původu a informací) a udržitelnosti výroby kávy. Devadesát procent z 50 000 pěstitelů kávy v zemi jsou drobní zemědělci.
FARMA
Jejich farma s názvem Finca Los Cedros se rozkládá na 40 hektarech poblíž Buena Vista Rivas. Je pojmenována po obrovských cedrových stromech, které se na farmě nacházejí a poskytují stín kávovníkům. Farma byla původně osázena pouze Caturra a Catuai, ale rodina Alvarados od té doby přidala také další odrůdy včetně Villa Sarchi.
FARMÁŘ
Farmář Joiner Alvarado se narodil ve městě ležícím na svazích Paraguas hills. Přesně tato oblast je ideální pro produkci kávy. Joiner se kávě věnuje od mládí, protože i celá jeho rodina jsou producenti kávy. Když poprvé začal pěstovat kávu na své vlastní farmě, prodal Joiner svojí sklizeň jiným producentům na zpracování. V roce 2018 se však Joiner spolu s manželkou a jejich 4 dcerami rozhodli investovat do vybudování vlastní mikro stanice a produkovat jejich vlastní kávy.
ODRŮDA
Odrůda Caturra je přirozenou mutací odrůdy Bourbon. Byla objevena na plantážích v Brazílii a je velmi rozšířená ve Střední Americe. Kvůli své popularitě se často používá jako benchmark.
Catuai je hybrid kompaktní odrůdy Caturra a produktivní Mundo Novo. Její velkou výhodou jsou malé stromy, které umožňují farmářům je vysadit těsně vedle sebe a dosáhnout vyšších výnosů. “Catuaí” pochází z jazyka Guarani, což znamená „velmi dobrý“.
ZPRACOVÁNÍ
Třešně jsou selektivně ručně sbírány a zpracovávány na mikro stanici Joicafe. Tam se třešně vizuálně kontrolují a namáčí do vody, aby se odstranily ty nedozrálé. Pak se třešně umístí do pytlů a fermentují 72 hodin. Po fermentaci se položí v dužině na terasy, aby uschli. Pracovníci sušicí třešně často hrabou, aby zajistili rovnoměrné sušení, které trvá přibližně 19 dní. Po vysušení zabalí do pytlů a skladují ve skladu Joicafe po dobu 2 až 3 měsíců.