top of page
6.png

GUATEMALA MARIO ALARCÓN

Red Caturra

HISTORIE

Farma Monte de Oro má zajímavou rodinnou historii. Současným majitelem je Mario Melendez, který se o farmu stará od roku 2008. Mariův otec zemřel v osmdesátých letech a náročné práce se tak ujala jeho matka. Tehdy se stala první ženou v regionu, která provozovala kávovou farmu. Bohužel dnes obdivuhodná věc pro ní v minulosti znamenala i častou kritiku okolí.

REGION

Farma Monte de Oro leží v srdci oblasti Acatenango v nadmořské výšce kolem 1600 metrů nad mořem. Díky vhodným podmínkám pro pěstování kávy jak z pohledu klimatu, tak úrodné půdy mají kávy komplexní charakter. Není to náhoda, že i název farmy (hora zlata) v sebe nese symboliku úrodné půdy.

FARMA

Farma má rozlohu 22 ha a pěstují se zde 3 odrůdy arabiky. Manažerem farmy je Mario Ricardo, původně vyučený průmyslový inženýr. Mario vložil své předchozí zkušenosti do práce na farmě a neustále se snaží zlepšovat kvalitu zpracování kávových zrn. V poslední době se soustředí na spotřebu vody při procesu pražení a způsoby, jak minimalizovat její objem. Spojení kvality a udržitelnosti je důvodem, proč jsme si v BeBerry vybrali právě tuto kávu.

ZPRACOVÁNÍ

Sběr začíná po analýze cukernatosti, která se měří pomocí refraktometru v stupních Brix (°Bx). Tento krok je velice důležitý, protože jenom opravdu zralé třešně splňují požadavky na kvalitní výběrovou kávu. Pak se třešně suší ve dvou fázích. Nejdříve na zemi a následně 10 dnů ve velmi tenkých vrstvách na afrických postelích. Tím se dosáhne konzistence a zabrání defektům, které vznikají při sušení na kopách. Pak už jen zbývá odstranit dužinu, nechat kávu měsíc odpočinout, odstranit pergamen a zelená zrna jsou připravena na export.

berry_red-05.png

Farmář: Mario Alarcón Melendez 

Farma: Monte de Oro

Region: Acatenango

Nadmořská výška:  1600 m.n.m

Sklizeň: 3/2021

Odrůda: Red Caturra


Chuťový profil: tmavé třešně, rozinky, sladký nugát, dochuť papáje


Ovocitost: 3/5

Sladkost: 4/5

Hořkost: 2/5


SCA Skóre: 87,25

bottom of page