VIETNAM Krajan Family

Arabica mix

STORY

Direct trade káva s krásným příběhem. Dostat výběrovou kávu z Vietnamu je velmi vzácné a jsme rádi, že vám můžeme přinést kávu z rodinné farmy Mariana - původem ze Slovenska a jeho Vietnamské manželky Kim, pocházející z rodiny, která pěstuje již léta kávu. Reprezentují svou rodinu a kmen K’Ho a zpracovávají odrůdy arabiky pěstované na hoře Langbiang s inovacemi a mimořádnou péčí. My jsme koupili lot black honey metody, který je vyvážený s chutí červených hroznů, karamelu, čokolády a kakaa.

KRAJINA

Přestože je Vietnam druhým největším vývozcem kávy na světe, představuje arabica pouze 3 % jeho produkce. Sektor výběrové kávy ve Vietnamu však rychle roste a kultura pití kávy se posouvá směrem ke kvalitě. Horská oblast Langbiang má ideální podmínky pro pěstování kávy se skutečně velmi jedinečným chuťovým profilem a ovocností.

FARMA

Zanya je malá rodinná farma, která upřednostňuje kvalitu před kvantitou. Staví na budování osobních vztahů ve vietnamské komunitě kmene K'Ho, kteří v okolí farmy žijí a pěstují kávu. "Naším cílem je nadále motivovat farmáře a zlepšovat jejich životy" doplňuje Marián.

ODRŮDA

V kávě najdeme mix odrůd Arabik. Protože existuje na farmě a v okolí mnoho přirozených mutací, je těžké je jednotlivě identifikovat nebo oddělit. V této kávě najdete odrůdy Catimor, Caturra, Bourbon, Typica.

ZPRACOVÁNÍ

Třešně se sbírají ručně, když jsou zralé. Poté se vloží do vody, aby se odstranily "floaters" (defekty). Pak se nechají třešně 48 hodin fermentovat v sudech. Následuje odstranění kávové dužiny. Pod ní je sladká a lepkavá emulze, která se u tohoto lotu - black honey, nechává celá. Na závěr se suší zrna v pergamenu na vyvýšených afrických postelích přibližně 2-3 týdny.

FARMÁŘ

Farmu a rodinu jsme poznali díky Marianovi, který je původem ze Slovenska. Přestěhoval se do Vietnamu, kde se oženil s Kim, která provozovala její vlastní farmu. Dnes hospodaří společně. Kávy již zpracovávají sami, aby měli větší kontrolu nad kvalitou. Kupují třešně od místních rodin etnických menšin K’Ho. Mnohokrát má farmář pouze 0,5 ha farmy s velmi malým počtem kávovníků.

PRAŽENÍ

Tuto kávu pražíme, abychom zvýraznili její plné tělo, které vytváří krémové espresso. I když je pražená na espresso, v chuti ucítíte i jemnou ovocnost po hroznech nebo třešních a charakteristiky daného regionu s čokoládovým až kakaovým chuťovým profilem.

Farma: Zanya
Region: Langbiang Mountain
Nadmořská výška: 1500-1650 m

Sklizeň: jaro 2022
Odrůda: mix arabik
 
Chuťový profil: červené hrozny, kakao, karamel
 
Ovocitost: 2.5/5
Sladkost: 2,5/5
Hořkost: 3/5
 
SCA Skóre: 83,5